Friday, 31 July 2015

Bukan Peminat Gadget: BridgeAir?? Apa itu BrydgeAir?

Hai :) Assalamualaikum

Saya ni bukanlah peminat gadget. Tapi, Pernah dengar tentang Brydge Air? Actually Brydge Air ni apa ? So, entry kali ni nak cerita tentang Brydge Air. Brydge Air ni sebenarnye adalah keyboard bagi Ipad. Brydge Air fungsinya kita boleh nampak bila dah pairing kan dengan Ipad (semua jenis Ipad boleh pair: Ipad, ipad Air, ipad Air 2) Seriously bentuknye cantik, nipis dan elegan. Brydge Air ni bila dah pairkan dengan Ipad automatik functionnya, rupa dia menyerupai Laptop. Serious korang mesti suka for those yang pakai Ipad mesti rase nak ade jugak Brydge Air ni!! 

 Brydge Air :) pernah tengok gardget ni tak? 

Purpose beli ni pun sebab semua kerja saye buat dengan ipad sejak laptop lama semput tunggu masa nak meletopp. so ..alang-alang dah melekat dengan ipad je. Saya pun mulalah meng'usha' keyboard untuk ipad. Lama dah usha ... lama dah jeling. tapi ..banyak tak berkenan. bila baca customer review banyak customer complain too much error, and rugi je beli. Kalau boleh nak beli keyboard ni yang boleh tahan lama, tahan lasak, tahan apa-apa jelah. supaya kita rasa berbaloi dengan ringgit yang kita nak bayar. Kalau dah beli mahal-mahal tapi terang-terang benda tu cepat rosak atau kebarangkalian akan rosak, buat ape la nak beli kan..

Sebelum ni ada minat satu keyboard ni, sebelum saya tahu kewujudan BrydgeAir ni. Minat sangat pattern keyboard tu memang menarik lah. senang nak writing kat mana-mana pun. 


Haa. macam yang dalam gambar atas ni. cantik kan? dari Logitech. harga $129.00 yee (pic ihsan dari pcmag.com) saya minat yang ni la dulu...tapi lepas baca ramai review yang kurang enak pasal keyboard logitech ni. cepat hang lah, banyak error lah. tu yang decide 'ok, bye. i wont take this one'. 

Banyak je lagi keyboard jenama yang boleh typing macam laptop, tapi saya dah survey habis-habis dengan teliti hokay! before beli BrydgeAir nipp. (feeling determined.bihii) among keyboard ipad yang saye survey tu ..BrydgeAir lah yang paling relevant untuk gen-gen ipad dan generasi yang menggunakannya. semak review customer pun most review semua yang awesome, semua yang kate friendly user, ade yang kata almost 100% lappy diorang, convinient dan banyak lagi lah. untuk semak review atau ada yang nak meng'usha' BrydgeAir gadget ni silalah layari laman sesawang rasmi BrydgeAir iaitu www.brydgekeyboards.com :)) Segala harga keyboard pun ade kat situ. 



Ni la die brydgeair bila pair dengan ipad jadi macam laptop kan (wink.wink) :) . Selesa bila typing. takde kerisauan dah. kelecehan bila nak typing guna ipad pon serta-merta hilang. ngeh3. Those yang nak 'usha' survey atau memang teringin sangat gadget ni boleh beli secara online dari website www.brydgekeyboards.com ni. Tak sure samaada brydge air ni ade jual sekat kedai Apple atau PC store berdekatan. Tapii... berdasarkan yang saya dah survey.. memang takde lagi kot yang jual brydge air ni secara retailing kat malaysia. (eh.tapi kalau ada, mention me eh.leh take note nanti) ada baca kat website die , die ade open untuk retailing. So, agak-agak nak buat business brydgeAir ni boleh lah hubungi BrydgeAir yee. Confirm ni modal besar nye. hehhh. BrydgeAir ni hmmm.mahal hokayh. bagi saya la. i think more than twice before purchase benda niyh.hehhee. Korang check sendiri eh kat website harganya. teman malu nak bagitau harga nya. Aippp. 

BrydgeAir Ade 3 pilihan colour, silver, space gray, gold. sebab ipad saye warna putih, kena la pilih yang silver baru match. minat yang space gray sebenarnye. tapi nampak tak cantik pulak bila match ngan ipad putih. hoohoho. 

Berdasarkan pengalaman saye beli BrydgeAir ni memang senang ajee. As long duit dalam acc bank anda mencukupi. mihmihh. If not mistaken telahan saye ni, brydgeAir ni company Singapore, factory atau warehouse kat Hongkong. So after purchase process dekat website www.brydgekeyboards.com tu selesai, nanti dia akan bagi confirmation order. melalui email ya. Everything is step by step. jangan risau sangat. just follow instruction yang dia bagi. 

Masa buat purchase ni ,saya tak terfikir pulak pasal shipping cost nye. huhuu. Lepas dah bagi invoice , quotation die baru tahu.. mak aih. sebelum nak beli bersedia sekali ya untuk kos international shipping. boleh tahan gak mahaii oi. Nasib baik duti kastam a.k.a the GST is F.O.C (fuhhh). tak tau kenapa macamana leh free of charge ekh. Padahal, sebelum delivery , diorang ade call utk confirmation tax tu kena bayar RM44.10 dekat delivary man (DHL Express). Bila delivery man dah sampai kat my doorstep dia cakap F.O.C (blurr) plak. Hmm. okay jugak tuu. selamat duit aku. mihmihmih. 

Pengalaman servis DHL Express for International Shipping? 

So far, pengalaman excited la jugak (Tapi tak over k.hiks) First time buat international shipping untuk barang melebihi rm500 nget keatas. Servis DHL express so nice, siap tracking barang tu pun setiap check point dari Hongkong ke Malaysia dia inform through email. memang bagus lah servis dia. TipTop. feeling secure 100%. Contoh checkpoint yang dia akan infom macam kat bawah ni. 

Ok. bye. Thanx for reading. 

DELIVERED
SCHEDULED: 31 JUL
  • Jul 31, 2015
    11:03 am
    Delivered - Signed for byDHL Express
    KUALA LUMPUR - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    09:53 am
    With delivery courierDHL Express
    KUALA LUMPUR - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    06:34 am
    Processed at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 31, 2015
    05:47 am
    Clearance processing complete at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    11:44 pm
    Clearance eventDHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:28 am
    Clearance eventDHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:28 am
    Processed for clearance at SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    07:21 am
    Arrived at Sort Facility SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIADHL Express
    SUBANG - SULTAN ABDUL AZIZ SHAH - MALAYSIA
  • Jul 30, 2015
    03:30 am
    Departed Facility in HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 30, 2015
    03:28 am
    Processed at HONG KONG - HONG KONG SZBDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 30, 2015
    12:34 am
    Processed at HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    11:58 pm
    Arrived at Sort Facility HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    11:01 pm
    Departed Facility in HONG KONG - HONG KONGDHL Express
    HONG KONG - HONG KONG
  • Jul 29, 2015
    09:08 pm
    Shipment picked up 631102375DHL Express
    HONG KONG - HONG KONG










2 comments:

  1. Replies
    1. buat bayaran online en.firas, dekat website brydge tu :). Sory baru nak reply .Hehee .Ngee

      Delete