Saturday, 1 August 2015

Ms Nurain Blog| Work, Back On Track

Hai, Assalamualaikum

Harini Masih dalam bulan syawal, dah dua minggu lebih beraya, melepak depan tv sambil kunyah kuih raya. Tapi hati rasa tak tenang mengenangkan kerja r.a (research assistant) yang tertangguh. Aduiyai.. stress plak memikirkan data kajian yang tak cukup-cukup untuk publish result. Nak nangis pun ade, sebab dah brape bulan.. data ciput sangat. T_T humm. Moga-moga dipermudahkan.. Bila bilangan responden kajian sikit, pastu tak gerak-gerak, macam dah hampakan lecturer pulak. Geran penyelidikan dah dapat tapi hasil untuk data kajian pulak takde. itu yang sikit-sikit nak stress. haigoo. (tengah mengadu ni...wuhuuhuhu T_T) 

Hemm. Actually, soal selidik kajian yang saya buat ni berkenaan 'Kebolehpasaran Graduan' dalam mendapatkan pekerjaan. Target responden kajian pulak dah kecikkan kepada mereka yang tamat pengajian pada tahun 2010 dengan tahun 2012. Cuba bayangkan, nak kaji kebolehpasaran graduan satu malaysia, baru dapat responden dalam 20 lebih. itupun dalam kalangan keluarga terdekat atau kawan kepada kawan-kawan. heee. saya dah mintak mereka tolong isikan soal kaji selidik online tu, melalui fb, google, group fb yang ramai member, melalui whatssap, emel....satu dua je yang jawab. kekadang tu takde langsung. haigoo. 

Mungkin sebab topik kajian ni tak berapa menarik interest orang ramai. Kot. Tak menarik? isu pengangguran tak menarik eh? hmm. Tapi isu pengangguran ni penting bagi orang ramai. Kita kena tahu kebolehpasaran graduan kat malaysia ni boleh market themselves ke kat job market tu? kita boleh tau level employability graduan malaysia ni macamana kan? Instead of that, pengangguran dan kebolehpasaran isu yang berkait dengan isu negara. Ianya penting, penting, penting. Sangat penting bagi saya. Eheee. Over pulak. Yelah, maybe isu ni a bit serious, dats y people tend to ignore. Until they learn ..until they know ..why it is so important kan.kan.


Makanya people yang tahu pasal pengangguran je la yang ambik tau pasal employability ni, people yang ada curiosity ? people yang care about others? people yang ....how bout people yang tak ambik tau ? diorang tak nak tau ke how malaysian graduate level rite now? to make an improvement and effort to it? 

???? T_T Responden masih tak bergerak. Dalam bahaya. dalam bahaya. Haishhh. 

(cc: pic from thechat.com) 

I really want to make all my things happen.. Maybe need a little harsh efforts. InsyAllah i can do it.

No comments:

Post a Comment