Thursday, 5 November 2015

Hari Lahir ke-47, 'My Momm'

Assalamualaikum.....................................................amboii! Panjangnya dot.dot.dot

Semalam hari lahir my Momm :) pejam celik pejam celik my mom dah 47 tahun.. i pulak 26 tahun..so yes, my momm kawin muda masa umur 17 tahun dah kahwin. Orang dulu-dulu kan kahwin memang muda lepastu mak ayah yang arrange .. my mom marriage was like dat. Tapi jodoh tak panjang jumpa orang lain. itu pun, take time jugak my mom nak jumpa someone then kahwin dgn orang lain. My mom masa zaman dia bujang (i mean bujang as janda la) dia macam fokus untuk lengkapkan hidup kitorang.   Gigih cari duit... my momm tak belajar tinggi pun, just SRP je weyh. Walaupun tak belajar tinggi, satu je yang i salute dgn momm, jenis wanita yang ada wawasan. ada Visi. Apa yang dia Nak dia akan usahakan sendiri. Jenis yang taknak susahkan orang lain.


I pulak masa my mom kerja kilang kat bandar, i tinggal dgn Wan kat kampung. Wan, Pakcik, makcik yang jaga. It was tough time for me masa ni...sebab kedang-kadang i fikir kenapa family i tak macam orang lain. everything kena independent, bayar yuran sekolah pun sendiri yang bagi duit kat cikgu bayar yuran. Sign report card pun, i sndiri yang tiru sign my mom. HahA! Selamberrrr je wehh. Ala, bukan cikgu tu check pun kan? hehee. Dulu...i tak faham , selalu tanya diri sendiri 'why Ain why??' takpun tanya kat life 'why life why...? bila dah meningkat kedewasaan ni... baru lah faham. Sebenarnya ..hidup ni memang macam ni. Allah beri kita ujian untuk pass setiap peringkat kematangan dalam hidup. Kita tak boleh nak argue kenapa sesuatu tu terjadi pada kita, kalau lah benda ni tak terjadi dalam hidup aku..mesti hidup aku tak mcm ni. Tak! No!. u cannot think like that. Sebab Life ni, adalah tulisan takdir yang Allah dah tetapkan untuk diri U. Setiap individu ada tulisan takdir yang Allah tulis. And....at the End..bila U dah faham maksud Life ni ape. U akan faham yg bahawa..setiap benda yang hidup diatas muka bumi ini adalah untuk memperolehi keredhaan-Nya. So... tak kira apa yang dah jadi pada diri U..jgn PUTUS ASA. :) Sebab hidup ni sentiasa ada harapan. Wake UP dear :) 

~~ tetiba masa tengah writing ni lagu Awie berkumandang..huhh annoying. lagu mencengkam jiwa yang keluar  "bisikan yang pertamaaAA...membawa hatiku utk selamanya..." aku pun join melalak lagu ni. hohhohohoo.

~~ weyh..dah lari topik dah ni, 

phfuhhhhh...hepi bedday to u..hepi beday to u... siap nyanyi lagikk 


For my mom birthday, i buat simple je. :) Yelaa.. yang celebrate pun just 3 orang jek. So i belilah kek befday to appreciate how so special she is to me. To appraise my mom, to tell she that you're not alone mom.. U've me..U can count on me. Hadiah untuk my momm? hehee. Actually , my mom dah dapat birthday present dia awal2 dah...heheheww. nampak tak game dia kat situ.HahahAA ;) 

Sederhana itu lebih Indah :) 

Gracias for reading me :) gracias mucho, i mean this blog. bye2. 

No comments:

Post a Comment