Monday, 2 November 2015

Research masih dalam proses Collect data

Memandangkan research yg dibuat ni, dapat fund dari fakulti , lega jugak sebenarnya, atleast dpt allowance sara diri tu secukupnya. NI pun jasa baik dr.hazrul.. my SV. Alhamdulillah sesangat. Harap2 dia bukan la jenis yg baca blog ek. Ada je saving dlm bank , tapi sayang nak guna. hehee. Okay, so progress research sekarang masih dalam collect data, dah nak siap ..cuma kena tambah sesikit dan kemaskini apa yang patut sebelum nk run result keseluruhan. Bila rasa dah macam berbulan-bulan ur level research progress masih ditahap yg sama, siapa yg tak fed up? cuba cakap? hohoo.

Dalam research yg i buat ni, i ada hired dua enumerator untuk tambah koleksi data, kedua-dua nya is fren of mine. Lagipun, sv memang galakkan hired dalam kalangan kawan-kawan supaya dapat elak enumerator yg menipu utk dapatkan data. Sebab kalau kawan-kawan more reliable interm penipuan tu smua sebab jenis research berbayar. satu survey dapat rm10. So i hired dua orang , kawan yg dekat-dekat je. Hmm. tp data yg dikumpul pun masih tak cukup. My fren cakap, memang susah nk dapat data ni, lagi-lagi kekangannya limit pada tahu yg sama. Hopefully, diorang completekan data tu bigger than my expectation lah, so, i can pay them more.. Perhh. kalau lah buat pHd macam ni...tak bestnye. nk kutip data azab ohh. Kalau buat phd mcm ni, buat i rethink byk kali kalau nk sambung phd ketidak. As long, data still tak cukup n complete rasa nk buat phd tu mcm jauh lagi je.

Minggu-minggu yang mem fed upkan bila still on same level progress. sikit je lagi. sikitttt je lagi. On same time, dah bawak progress literature review kat sv, overall dia cakap okay, tapi kena buat penambahan dan penyesuaian ayat yang lebih kemas. Tak sabar nk move on methodology, sebab ni part yangsagt penting after dah clarify lietrature review. Going through the journey chapter by chapter... InsyAllah. gracias for reading me. i mean, this blog. bye.

No comments:

Post a Comment