Monday, 14 November 2016

PERSEPSI: REZEKI KERJAYA FREELANCER

Assalamualaikum, 

Alhamdulillah. Hari ini genap 4 bulan 18 hari Ain bekerja sebagai freelancer dalam bidang penterjemahan dan juga penulisan. Siapa sangka Ain boleh kerja sebagai freelancer je?. 

"Kerja dari rumah dari rumah, dapat duit?? kira kerja ke tu?" *Ada hamba Allah berkata*

Dalam hati Ain..ishh duduk planet mana lah dia ni. Tak kan tak tau perkembangan semasa. haih. Mungkin jadi freelancer bukanlah sesuatu yang hebat pada fikiran orang lain. Iyelah kerja freelancer ni mana ada gaji tetap tunggu tiap hujung atau awal bulan gaji masuk. Pada pandangan orang lain, freelancer worker, kerjanya tak tetap. duit kejap ada kejap takde. Patut la mak-mak zaman sekarang seebok suruh anak-anak kerja gomen. Asal dapat jemputan peperiksaan PTD, pegawai penerangan dan sebagainya memang kena pergi la gamaknyee T_T teheehe.. Ha. Lainlah kalau awak-awak memang bercita-cita nak jadi PTD atau government servant. :) Tapi bagi Ain kita semua kerja apa dah pun tertulis, semuanya Allah dah tentukan. Rezeki masing-masing kan? 

Bukan mudah nak jadi freelancer berjaya. Tapi dengan tahap Ain sekarang, Ain memang patut bersyukur dengan kerjaya dan pendapatan yang Ain perolehi sebagai freelancer sebagai penterjemah dan penulis bebas dengan pendapatan anggaran 2k-3k yang ain terima dalam matawang usd. Walaupun orang kata tak la kaya sangat. Tapi .. rezeki tu tetap ada dan tak putus. Nak tau rahsianya?Haa..nanti ain kongsi dalam entri lain ye? :) Ada juga kawan-kawan seangkatan ain yang masih bertatih sebagai freelancer dan inginkan pendapatan angka 2-3k. InsyAllah ain akan bantu melalui penulisan artikel pada masa lapang. 

Sebenarnya ada beberapa cara yang ain praktiskan sebagai freelancer untuk dapatkan pendapatan 2k-3k sebulan. Antaranya ain target pada klien yang verified - yang ini kena buat background check untuk elak penipuan a.k.a scammer, konsisten job, payment valid tiap-tiap bulan semuanya kena ambil kira supaya kerja yang kita buat tak sia-sia. Memang kena istighfar panjanglah gamaknya kalau terkena klien yang menipu. Kerja dah siap, kita pun dah submit kerja kat dia. Lepas tu tak reti-reti nak balas emel hmmm... T_T kan dah buat kerja percuma hmm T_T nangis kat bucu katil. tak dapat payment lah tuuu..

Ain percaya pada pepatah tidak ada jalan pintas untuk berjaya. Malah, berada dalam zon selesa juga tak mendatangkan apa-apa faedah dalam hidup jika kita tak berani mencuba dan tak berani untuk melangkau dari zon selesa yang kita pijak sekarang ni. Kadang-kadang peluang dah ada depan mata, tapi kita masih teragak-agak sampailah ada sesuatu yang menggerakkan kita untuk melakukannya. 

Namun, bagi Ain. tak mengapa pun kalau kita berfikiran macam tu. Dalam proses kita belajar sesuatu biar otak kita hadamkan dulu maklumat-maklumat yang kita tak tahu untuk kita mencuba sesuatu. Biar prosesnya lambat dan tidak gopoh. Biarlah orang kata kita ni lambat berjaya dari orang lain, asalkan kita selamat dari sebab dan akibat yang mungkin berlaku. 



Sekian untuk hari ni. Terima kasih awak yang sudi membaca ๐จพ๐จพ

1 comment: