Tuesday, 19 September 2017

Belajar sikit-sikit Urus Bisnes - Newbie Entrepreneur

Assalamualaikum, 

Sejak kebelakangan ni Ain menyibukkan diri uruskan bisnes translation. Buat kerja dari rumah, tapi waktu tidur tak menentu. Mata jadi panda, siang malam buat terjemahan sampai sakit-sakit pinggang. T_T mihmih. Ada masa lapang dan bila kerja terjemahan dah siap, ada lah masa untuk rehat, buat kerja rumah, kadang-kadang je keluar untuk setelkan urusan bisnes. Untuk pengetahuan semua, nak jalankan bisnes sah disisi undang-undang banyak prosesnya. Sebagai individu yang bekerja sendiri penting daftar perniagaan di SSM (senang je ni. Daftar online pun boleh),  dan juga kena buka fail lhdn untuk akaun pendapatan perniagaan (daftar online pun dah ada sekarang ni).

    Bagi yang berniaga kecil-kecilan atau secara online pun kena daftar akaun lhdn sebagai individu yang menjalankan perniagaan.  Okay, hal ehwal daftar mendaftar ni kalau tak dibuat dari awal memang akan datangkan masalah ye kawan-kawan. Menurut kata pakar bisnes. Walaupun bisnes yang ain jalankan tak besar pun cuma buat servis terjemahan sahaja, pun perlu daftar SSM dan buka fail pendapatan di LHDN. Kalau buat tak rugi pun, malah akan menyenangkan urusan nak mohon pinjaman untuk akan datang. Maklumlah bila bekerja sendiri nanti nak beli rumah, beli kereta kenalah berdiri di atas kaki sendiri cewahh. Tak nak pakai penjamin mak ayah.

   Bila dah bukak fail lhdn nanti senang nak buat slip gaji untuk diri sendiri, baru nampak profesional berbisnes :D . Bank nak luluskan permohonan pinjaman pun kita dah mudahkan urusan bank untuk luluskan pinjaman kita nanti. InsyaAllah. Ain pun banyak kena belajar lagi, boleh dikatakan agak baru dalam setup permulaan bisnes. Hasil dari usaha menggoogle, perkara di bawah antara perkara-perkara yang ain buat untuk setelkan urusan bisnes. Nak jalankan perniagaan pun rasa tenang je :) :

Untuk uruskan bisnes secara chilex orang kata, ain lakukan perkara-perkara dibawah. Alhamdulillah semua dah setel :) 

- Daftar ssm (DONE)

- uruskan invois servis guna waveapps (CONCURRENT)

- Buat cop rasmi perniagaan (DONE)

- Buka fail lhdn (DONE)

- Buka Akaun Syarikat, Ain prefer RHB Bank sebab mudah sangat prosesnya. (DONE)

- Carum KWSP under Akaun Majikan under KWSP (DONE), bayar guna akaun syarikat hasil dari pendapatan. Sendiri cari duit, sendiri yang bayar KWSP. Struggle weh.


Bila Semua point kat atas dah settle sedikit demi sedikit ain mula beralih pada strategi perniagaan, strategi pemasaran, dah mula ada website sendiri cuma belum launch lagi. Disebabkan beberapa bulan ni #morningsickness je terpaksa layan mood yang swing tu, menjadikan kerja-kerja banyak tergendala. Tapi! No worries, sekarang I'm back on the mood.

Bisnes yang ain buat mungkin tak sama dengan usahawan-usahawan online yang biasanya menjual produk nyata. Ain lebih kepada bisnes 'digital course' dan berkemungkinan akan terjebak sebagai ejen pemasaran online. Nanti kalian dan kawan-kawan nantikan jelah bisnes ape ain buat, Inshaallah ada kelapangan ain update dari masa ke semasa.

Oh btw! Now I'm 19 weeks pregnant! :) Doakan Ain semoga dipermudahkan urusan ya dan sentiasa dimurahkan rezeki. Aminn. Terima kasih!

LOL.

- msnurain.

1 comment:

  1. BERITA BAIK

    Adakah anda berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk bermula?
    Saya pengarah Nadira Muhammad Loans Limited,
    Perkhidmatan pinjaman Nadira Muhammad adalah lesen kredit pelaburan undang-undang, kami menawarkan
    Pinjaman kepada Individu dan perniagaan dan menyediakan
    Perkhidmatan dan pelaburan yang boleh dipercayai untuk tahap pelanggan / calon
    Dengan kadar faedah yang berpatutan sebanyak 2%, dengan jumlah minimum pinjaman dari
    (3000 $ / € / Rp) untuk jumlah pinjaman maksimum ($ 700 miliar $ / € / Rp) dengan
    Tempoh 1 tahun hingga 25 tahun. Hubungi kami dengan syarikat
    E-mail di: Nadiramuhammadloancompany@gmail.com

    Misi syarikat ini adalah untuk menyediakan individu dan syarikat
    Pertubuhan diri sendiri
    Memenuhi keperluan mereka, berharap dan membantu meningkatkan jiwa kita
    Dan komuniti mereka. Perlu pinjaman prom? Sekitar
    48 jam perkhidmatan penuh untuk pelanggan kami.

    ReplyDelete